Kako se rešiti bubuljica i akni pomoću prirodnih recepata?

Danas na svakom koraku možete primetiti skupe proizvode i tretmane koji obećevaju neverovatne rezultate u kratkom vremenskom periodu, ali ko je imao akne svestan je da se taj problem ne rešava preko noći. Daćemo vam nekoliko saveta i prirodnih recepata koji će sigurno ublažiti vaš problem!

Beli Luk

Beli luk ima antiseptička svojstva koja se mogu boriti protiv bakterija koje napadaju vašu kožu. Pored toga, sadrži i prirodne komponente kao što je sumpor koji brzo leči akne. Da biste ga koristili kao lek za akne presecite ga na pola i sok belog luka možete istrljati dirketno na bubuljicu. Ostavite 2-3 minuta a zatim isperite mlakom vodom. Istu metodu možete da ponovite nekolik puta nedeljno.

Krastavac

Krastavac je odavno poznat kao prirodni lek za smirivanje kože. Bogat je različitim hranljivim materijama koje mogu pomoći u lečenju i prevenciji akni. Među njima su vitamini A, C i E. Redovno korišćenje može da spreči razvoj masne kože i akni.

Limun

Limun sadrži vitam C i ima kisela svojstva za borbu protiv bakterija koje izazivaju akne. Ako ga koristite kao lek protiv akni najbolje je da bude prirodni, svež limuniv sok. Oni koji se komercijalno prodaju u bocama često sadrže konzervanse koji mogu naneti više štete koži.
Pomešajte jednu kašiku limunovog soka sa kašičicom cimeta i napravite masku. Nanesite na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji preko noći. Sledeće jutro isperite mlakom vodom.

NAPOMENA: Ukoliko primetite crvenilo i iritaciju nakon 10ak minuta, isperite lice. Ako imate osetljivu kožu opredelite se za masku od krastavca ili belog luka.

Med

Med može biti sladak za vaše nepce ali isto tako i za vašu kožu. Da biste ga koristili kao sredstvo za uklanjanje akni, umočite pamučni štapić u med a zatim ga nanesite na zahvaćeno područje. Ostavite ga najmanje 30 minuta pre ispiranja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije poznat samo po svojim ”zdravstvenim” prednostima, takođe je poznat po svojoj sposobnosti da se bori sa aknama. Sa snažnim antimikrobnim svojstvima, ovaj čaj može pomoći da izlečite vaše akne za kratko vreme. Čak ima i antioksidativna jedinjenja koja usporavaju starenje kože. Da biste koristili zeleni čaj kao lek za akne, jednostavno stavite ohlađenu kesicu na zahvaćeno područje. Za umivanje, pre spavanja, možete koristiti i ohlađeni zeleni čaj.

Nana

Jedan od najčešćih uzroka nastajanja akni su začepljene pore. Ovde vam može pomoći NANA. Sadrži veliku količinu salicilne kiseline koja je isti aktivni sastojak koji možete naći u većini proizvoda za negu kože protiv akni.

Ovo su bili prirodni recepti koji će sigurno ublažiti vaš problem. Ukoliko godinama neuspešno vodite bitku sa dosadnim aknama , potražite stručnu pomoć kod dermatologa.

 

Comments are closed.