5 saveta za sigurnu vožnju zimi

Teško vreme može biti zastrašujuće i opasno za putovanje automobilom. Vozači bi trebali znati pravila sigurnosti za rešavanje zimskih hitnih situacija.

Uzimajući nekoliko jednostavnih mera opreza, možete osigurati sigurnost na cestama tokom zime. Postoji nekoliko jednostavnih mera opreza koje vam savetujemo za vožnju tokom zimskih meseci:

1. Provera akumulatora

Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji. Njegovu proveru možete da obavite i u servisu, gde mogu pouzdano da ispitaju napon, struju i stanje elektrolita. Kratke vožnje mu nimalo ne pomažu.

2. Kako da odledim stakla?

U prodaji možete da nađete posebna sredstva za odleđivanje stakala. Struganje leda „na živo“ ne preporučujemo. Možete da startujete motor i grejanjem kabine ugrejete vetrobran i zatim uklonite led. Naravno, ovaj scenario traži dosta vremena.


3. Sigurna udaljenost

Potrebno je više vremena da se zaustavi automobil tokom zimskog vremena tako da se usporite i omogućite dodatnu udaljenost između vas i automobila ispred.

4. Proverite svoje gume

One su vaš jedini kontakt sa cestom, trebalo bi da znate da se preporučuje da postavite sve 4 zimske gume. Zaista, postavljanjem različitih kompleta guma na prednje i zadnje točkove povećavate rizik od gubitka stabilnosti i ravnoteže vašeg vozila. Takođe, pojačava se habanje svih guma. Zimske gume bi trebalo zameniti kada se pojavi zakonski indikator na šari (preostala dubina šare od 1,6 mm).

5. Poslednji savet pred put

Pre kretanja na put u hladnim uslovima, proverite izveštaje o stanju na drumu. Pomoći će vam u donošenju odluka i izbegavanju opasnih situacija.


 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.