5 Saveta za sigurnu kupovinu preko interneta!

Prednost online kupovine je u tome što sve možete obaviti u par klikova iz vaše fotelje. Biranje artikla, upoređivanje cene kao i samo naručivanje pošiljke na kućnu adresu.

Ako želite da budete sigurni da proizvodi stižu na vreme, da je kvalitet kakav ste očekivali, da stavke uključuju odgovarajuću garanciju i da postoji način da vratite ili zamenite proizvode. Primenite sledeće savete i povećaćete bezbednost prilikom kupovine.

Kupujte od proverenih izvora

Uvek koristite online šopove ili website-ove koji su vam poznati, sa kojima ste se do sat susretali ili ste čuli pozitivna iskustva od drugih ljudi. Uvek proveravajte kako su ocenjeni prodavci od kojih kupujete. Ako vam website nije poznat, nisu dali mogućnost ostavljanja komentara i ocena, izbegavajte takve ih u širokom luku.
Nemojte da kupujete na sajtovima koji nemaju ”Secure Sockets Layer” enkripciju. Ona predstavlja sigurnosni protokol komunikacija na internetu i odnosi se na trgovinu i bankarstvo. Pogledajte link sajta i da li pise httpss ili https. Ukoliko pocetak linka ne pocinje sa httpss i ne vidite mali katanac, ne ostavljajte lične podatke i ne kupujte na takvom website-u.

Izbegavajte ponude koje su ”previše dobre da bi bile istinite”

Uvek slušajte svoju intuiciju. Svaka internet prodavnica koja obećava previše po preniskoj ceni je sumnjiva! Ako je cena preniska razmotrite da li je proizvod originalan, da li ćete zaista dobiti ono što ste naručili, ima li skrivenih troškova i da li je moguća zamena proizvoda ukoliko postoji nekih nedostataka.
Sigurno ste čuli za one slučajeve kada su ljudi naručivali telefone, plaćali unapred i umesto uređaja se u pošiljci nalazilala cigla. Danas je teže susresti se sa ovakvim prevarama, tehnologija je napredovala, policija je povećala mere bezbednosti, ali nije nemoguće! Dobro proverite da li postoje dodatni uslovi kupovine koji vam omogućavaju da posiljku otvorite i proverite da li je sve u skladu sa dogovorom.
Naš predlog je da pri kupovini vrednijih stvari sa domaćih sajtova za kupoprodaju ugovorite sastanak sa prodavcem i lično se uverite u kvalitet robe.

Nemojte davati previše informacija o sebi

Jedine informacije koje je potrebno dati su broj kreditne kartice, adresa i telefonski broj. Budite pažljivi ukoliko se od vas traže još neke dodatne informacije. Nemojte pisati dodatne informacije o bankovnom računu, podatke o socijalnom osiguranju niti broj lične karte. Neke kompanije postavljaju pitanja o vašim interesima ali takva polja uvek možete preskočiti ili ostaviti prazna. Neke prodavnice jasno kažu da ne dele i ne ”iznajmljuju” informacije o potrošačima, dok drugi kažu da poseduju vaše informacije i mogu da ih koriste (zloupotrebe) kako žele. Držite se kompanija koje poštuju vašu privatnost.

Koristite kreditnu karticu ili PayPal

Nemojte koristiti debitnu karticu koja je vezana za vaš tekući ili devizni račun. Otvorite jednu karticu koja služi samo za kupovinu preko interneta. Većina naših banaka ima sličan metod zaštite internet kartica, prema tome, one su najsigurniji i najbolji izbor: Plaćanje se potvrđuje pomoću jednokratne lozinke koja se za svaku transakciju dobija putem SMS-a na broj verifikovanog, tj potrđenog mobilnog telefona.

Uvek proverite uslove isporuke kompanija

Neki trgovci naplaćuju prekomerne troškove slanja koji mogu pretvoriti kupovinu u skupu grešku! Pogledajte da li obezbeđuju praćenje i osiguranje. Budite posebno oprezni i na vreme proverite na koji način možete stupiti u kontakt ukoliko se pošiljka ne isporuči u dogovorenom roku.

Dokazano je da se 30% ovakvih prevara ne prijavi! Iz straha da će ih okolina ismejavati prevareni ne prijave slučaj niti žele ikome da ispričaju šta im se desilo. Ukoliko ste bili žrtva online prevare u svojoj državi, nemojte se dvoumiti nego idite do najbliže policijske stanice i recite im sve informacije.

Ukoliko kupujete preko stranih sajtova, pogledajte ovaj video klip sa našeg youtube kanala, za 100% sigurnu kupovinu:

httpss://www.youtube.com/watch?v=Up4hqJyflJY
 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.