5 saveta za kulinare početnike! Šta treba da zna svaki kuvar!?

Opšte je poznato da mi sa Balkana volimo dobru hranu! Ne žalimo novac kada su u pitanju restorani, a ni vreme utrošeno u pravljenje kvalitetnog ručka. Ako ste početnik u kuvanju i želite da naučite neke osnovne stvari, na pravom ste mestu!

Pravilno držanje noža

Jako bitna stvar za sve početnike u kuhinji je pravilan hvat, pogotovo ako je u pitanju oštar nož. Pre nego što počnete sa sečenjem uvek stabilizujte vašu dasku za sečenje, ne sme da dolazi do pomeranja i kretanja. Može vam pomoći neka vlažna krpa koju ćete staviti ispod daske. Nož treba čvrsto uhvatiti oko ručke, a idealno bi bilo da stegnete donji kraj noža palcem i kažiprstom. (Ako vam je teško da napravite takav hvat, može značiti da oblik noža ne odgovara vašim rukama). Nemojte ispružiti kažiprst jer će to smanjiti brzinu i kontrolu. Kada budete ispravno držali nož primetićete kako vam gornji deo ruke i rame pomažu oko kontrole kretanja noža.

Da li je ulje dovoljno zagrejano?

U receptima često piše: ”Započnite sa prženjem kada je ulje dovoljno zagrejano”. Ali to je mnogo lakše reći nego učiniti… Kako znati da li je ulje spremno za početak rada? Jedan od načina je zagrevanje tiganja pre dodavanja ulja. Kada nekoliko kapi vode cvrči ispari u dodiru sa tiganjem, dodajte ulje i okrećite ga tako da obloži dno. Sa tako tankom podlogom, ulje će se zagrejati u roku od nekoliko sekundi. Ako u hladnu posudu dodate ulje a zatim ostavite da se greje evo nekoliko saveta koji će vam pokazati kada je spremno:

  1. Kad teče glatko kao voda i brzo prekriva dno posude.
  2. Kad površina blista i svetluca.
  3. Kad mali komad hrane odmah počne da cvrči.

Ako primetite dim iz tiganja odmah ga sklonite sa vatre i sačekajte da se ulje malo ohladi. To je znak da je pregrejano i nemojte ubacivati hranu u takvo ulje.

Posoliti po ukusu…

Koliko puta smo samo čuli to: ”Posolite po ukusu”. Tako jednostavno uputstvo, a dali ste se ikada zapitali šta to znači?
So igra veoma važnu ulogu. Redukuje gorak ukus i omogućava da se što bolje oseti aroma i ukus drugih sastojaka u vašem jelu. Pre dodavanja ostalih začina pokušajte sa kašičicom soli ili prstohvatom, nakon dodavanja isprobajte jelo i uporedite ukuse. Evo zanimljivog eksperimenta, kada budete sledeći put pravili zelenu ili salatu od maslačka, odvojite ih u dve činije. U prvu dodajte malo sirća i soli a u drugu stavite sastojke koji u sebi ne sadrže so. Primetićete da so dosta ublaži gorak ukus. Kad nam je rečeno da solimo po ukusu, mi zapravo ne tražimo slanu aromu. Sve što pokušavamo da uradimo je da se oslobodimo gorčine i učinimo ostatak ukusa pto prijatnijim. (Postoje ljudi koji uživaju u gorkom ukusu i neće se složiti sa tekstom iznad, ali to je jako mali procenat).

Zagorelo jelo

S obzirom da je ovaj članak namenjen početnicima neretko će se dešavati i situacije kada je jelo zagorelo. Nikada nemojte da promešate taj deo sa delom koji nije zagoreo, tako ćete napraviti još goru situaciju. Najbolje rešenje je da zagoreli deo stavite u posudu sa strane i pokrijete ga parčetom hleba. Ostavite 5 minuta i nakon toga će hleb upiti sav miris zagorele hrane.
Kako bi dodatno ublažili ukus i smekšali jelo, možete dodati kiselo mleko ili pavlaku.

Priprema mesa

Ovo je tema o kojoj može da se napravi poseban članak, ali mi ćemo pričati o nekim osnovnim savetima za pripremu. Ono što svaki početnik treba da zna je da meso treba dovesti na sobnu temperaturu. Neki kuvari kažu da je mit ali svakako bi najveća greška bila da ga direktno iz frižidera stavite na vrelo ulje. Na taj način meso neće biti sočno i mekano kao kada bi pre spremanja odradili pripremu. U zavisnosti koje meso pripremate posavetujte se sa iskusnijima, postoji mnogo kulinarskih trikova koji će vaše meso učiniti ukusnijim.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.