Kako očistiti tastaturu na najlakši način?

Kasni noćni obroci, sokovi ili pića na bazi koefina su često naši najbliži drugovi dok kuckamo na našim tastaturama. Ako posle nekog vremena pogledate tastaturu malo bolje, primetićete prašinu, mrvice ili mrlje koje se često nalaze što na tipkama, što između njih. Iz tih razloga predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta za efikasno čišćenje tastature.

Prvo što treba da uradite jeste da okrenete tastaturu naopačke i prodrmate je. Ako koristite žičnu tastaturu pre toga je isključite. Na ovaj način ćete otkloniti sve ostatke hrane i mrvice koji nisu duboko ispod tipki.

Sledeći korak je čišćenje svake tipke posebno. Za ovaj deo će vam trebati pamučni štapići i alkohol. Možda ćete morati da koristite više komada, u zavisnosti od količine prljavštine. Ako niste sigurni koliko je jak alkohol proverite ga pažljivo kako ne bi slučajno skinuo slova sa tipki.
Maramicom i alkoholom možete očistiti tipke koje se najčešće koriste (enter, space) i sl. A za posebno prljave možete čak iskoristiti i čačkalicu za zube.
Nakon brisanja alkoholom sve predjite običnom suvom krpom.

Većina tastera je dizajnirana tako da vam omogućava da ih skinete nekim tupim predmetom. Možete koristiti šrafciger i izvaditi tipku po tipku. Naš savet je da pre skidanja dugmića uslikate tastaturu kako bi kasnije sve vratili na svoje mesto. Kada uklonite tastere možete ih pojedinačno oprati vodom i sapunom ili alkoholom. Nakon pranja ostavite ih na nekih peškir kako bi se dobro osušili.

Kada je većina tipki uklonjena trebalo bi da imate bolji pristup površini ispod. Temeljno očistite ovo područje koristeći pamučne štapiće i maramice u kombinaciji sa vodom ili alkoholom. Ovaj proces zahteva malo više strpljenja i vremena ali će rezultati biti vredni truda.

Na kraju kada su svi dugmići suvi možete otvoriti fotografiju tastature i vratiti svaki na svoje mesto. Čišćenje tastature se preporučuje jednom u par meseci kako bi se sve bakterije i prljavština uklonile.

Možete pogledati detaljan klip na našem youtube kanalu:

 

Comments are closed.