5 Saveta za kupovinu polovnog mobilnog telefona

Jedan od načina da dođete do sjajnog uređaja po pristupačnoj ceni jeste kupovina korišćenog, tj. polovnog. Kada je reč o telefonima nije lako napraviti dobar izbor, jer kupovina polovne robe sa sobom nosi dosta rizika.

Kako bi taj rizik sveli na minimum, predstavljamo vam nekoliko stvari na koje treba posebno obratiti pažnju!

Vizuelni Pregled Uredjaja i garancija

Pre svega dobro istražite cenu telefona. Izdvojite malo vremena, pregledajte nekoliko različitih sajtova i odredite realnu cenu uređaja. Izbegavajte online kupovinu i ugovorite sastanak sa prodavcem.

Proverite da li telefon ima bilo kakvih oštećenja. Ukoliko je prodavac pre sastanka nije naveo oštećenja koja su vidljiva, možete to navesti kao razlog za spuštanje cene.

Proverite da li prodavac/preprodavac ima svoj servis i da li dobijate garanciju. S obzirom da je prosečno trajanje jednog mobilnog uređaja 3 godine, savetujemo vam da uvek gledate telefone sa garancijom od min. godinu dana.

Kraden ili originalan telefon – Provera

Kada kupujete telefon od prodavca zatražite i originalnu kutiju. Na njoj se nalazi ”IMEI” broj. Udjite u informacije telefona, ”settings”, ”about phone” i uporedite IMEI sa kutije i u telefonu.

Proverite da li je telefon zaključan

Zaključane mobilne telefone moguće je koristiti samo na mreži operatera za kog je podešen. Ovo se uglavnom dešava kod uređaja koji su kupljeni na ugovor preko operatera. Ovakvi uređaji imaju manju cenu na tržištu, a ukoliko se vaš operater poklapa sa tim tlefonom, možete uštedeti malo novca.

Da li je telefon kvašen?

Svaki telefon ima mali indikator bele boje koji postaje roze kada dođe u dodir sa vodom. Ukoliko je telefon upadao u vodu, ovi roze krstići će biti skroz umrljani i bela boja neće biti vidljiva. Ovaj stiker se nalazi u ćošku baterije (ukoliko baterija na telefonu može da se menja) ili u slotu za sim kartice. Dobro je sakrivem, tako da upotrebite blic sa drugog telefona kako bi ga pronašli.

Ponovno pokretanje telefona

Nakon što ste se uverili da je telefon u dobrom stanju, zatražite od prodavca da uradi ”reboot”. Na taj način ćete se uveriti da je sve u redu i da nema dodatnih iznenađenja.

U komentaru možete ostaviti vaša iskustva pri kupovini polovnih telefona.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.