Kako zameniti gumu na automobilu? (KORAK PO KORAK)

Da li ste ikada došli u situaciju da vam se guma probušila ili pukla u sred vožnje? To se obično dešava kada najmanje očekujete, zato u kolima uvek morate imati potreban alat ali i znanje.

Srećom menjanje gume je prilično jednostavan zadatak pod uslovom da ste spremni da uložite malo truda.

Za vas smo spremili detaljan tutorijal u nekoliko koraka:

KORAK 1:

Pronađite ravno i sigurno mesto za promenu gume. Čvrsta i ravna površina koja neće dozvoliti pomeranje automobila. Ako se nalazite blizu puta, parkirajte što dalje od saobraćaja, povucite ručnu i upalite sva četiri žmigavca.

KORAK 2:

Osigurajte auto tako što ćete ispred prednje ili zadnje gume postaviti neki težak predmet.

KORAK 3:

Otvorite gepek i izvadite potrebne stvari za menjanje gume. Odgovarajući ključ, dizalicu, čistu krpu, rezervnu gumu i trougao. Trougao postavite iza kola na rastojanju od najmanje 50m. Svi putnici treba da izađu i sklone se sa puta. Kada je sve osigurano možete se baciti na posao.

KORAK 4:

Pre postavljanja dizalice odvrnite šrafove na točku za pola kruga. Ukoliko vam ide teško iskoristite sopstvenu težinu.

KORAK 5:

Ukoliko imate priručnik, pronađite koje mesto je predviđeno za postavljanje dizalice. Ako nemate, uverite se da je dizalica u kontaktu sa metalnim delom okvira automobila, to mesto se uglavnom nalazi u blizini točka koji menjate. Kod većine automobila postoji mali zarez na tom mestu, pokušajte da napipate ili jednostavno uzmite blic i pogledate.

KORAK 6:

Počnite da podižete automobil, uverite se da je sve bezbedno. Ako primetite da se auto podiže pod uglom ili se naginje, zaustavite se i promenite položaj dizalice. Kada se vozilo dovoljno podiglo, rezervni točak možete postaviti ispod automobila. To je mera predostrožnosti u slučaju da auto sklizne sa dizalice.

KORAK 7:

Nastavite podizanje sve dok se guma potpuno ne odvoji od podloge. Sad možete do kraja da odvrnete šrafove 2 po 2 u dijagonalnim parovima. Pažljivo skinite točak i stavite ga ispod auta.

KORAK 8:

Uverite se da je nova guma sigurno vraćena na mesto. Zategnite matice rukom koliko možete a zatim pomoću ključa.

Pogledajte video koji demonstrira ceo postupak,korak po korak:

httpss://www.youtube.com/watch?v=314HE4aMG-g
 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.