Kako napraviti zidani roštilj u dvorištu? URADI SAM

Ako imate višak prostora u dvorištu, obožavate hranu a pored toga ste i kreativni, pravljenje zidanog roštilja će biti pun pogodak! Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći pri izradi.

Recepti za savršen roštilj ne postoje, potrebna je dugogodišnja praksa i ljubav prema pripremi hrane! Sigurno znate da Izrada zidanog roštilja ima svoje prednosti. Cigle se veoma lako nabavljaju, rešetka se lako čisti, dimenzije birate sami i pritom ćete napraviti lep detalj u vašem dvorištu.

Potreban materijal:

Trebaće vam otprilike 120 komada crvene cigle, cement, sitni pesak, gradjevinski kreč i žica.

Korak 1:

Za početak postavite temelje cigle na ravnoj i čvrstoj podlozi. Budite oprezni pri postavljanju prvog nivoa opeke i odredite kojih dimenzija će biti vaš roštilj. To možete uraditi tako što ćete vašu rešetku staviti na podlogu i oko nje ređati cigle. (Slika ispod)

Korak 2:

Pripremite malter i uzmite libelu kako bi proverili da li je prvi sloj ravan.
Kad nastavite da podižete roštilj budite spremni na to da ćete neke cigle morati da presečete na pola. Za taj deo koristite čekić. Deo cigle koji nije ravan možete okrenuti ka unutrašnjosti zida i rupe popuniti malterom.
Nakon svakog sloja uverite se da roštilj zidate pod pravim uglovima i da nema neravnina.

Korak 3:

Kada ste ozidali otprilike 8 redova, stanite pored roštilja i odredite na kojoj visini će biti ložište. Taj red ćete ozidati na malo drugačiji način. Potrebno je da napravite police za ložište. (slika ispod)

Na te cigle ćete spustiti metalnu posudu koja je istih dimenzija kao i žica i koja će biti vaše ložište. Nakon toga podižete jos 2 reda opeke i ponovo pravite police, ali ovaj put za žicu. Nešto slično kao sa slike ispod, samo što će u vašem slučaju, kao što sama reč kaže, roštilj biti ozidan.

Korak 4:

Nakon zidanja, preostaje vam samo da šupljine popunite malterom. Pre toga ste se potrudili da se nedostaci ne vide sa spoljašnje strane i da sve šupljine butu iznutra. Na kraju oko vašeg zidanog roštilja možete dodati i neke drvene dekoracije u etno stilu.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.