5 Kreativnih ideja i saveta za uređenje dvorišta

Ne postoji ništa lepše od malog vlastitog vrta koji ste sami napravili od svog dvorišta. Vrt u kojem možete uživati u mirisu vaših ruža, borovnica i gledati ptičice i druge životinjice koje dele taj prostor sa vama.

Kako bi što lepše origanizovali svoje dvorište, predstavljamo vam nekoliko saveta i ideja.


Organizacija prostora

Kreirajte grubu skicu vašeg dvorišta. Na nekom većem papiru napravite raspodelu prostora. Na ovaj način ćete lakše sagledati stvari i dobiti ideju šta će se lepše uklopiti u kom delu dvorišta. Postavite sebi pitanje: ”Na koji način ću koristiti svoj vrt”? Prostor za roštilj, veštačko jezero ili bašta gde ćete uzgajati voće. Odredite prioritete i nakon ovakve skice pređite na dugi korak. Jedan mali savet: Ako razmišljate o nameštaju, odlučite se za višenamenski kako bi uštedeli prostor. Npr sto na rasklapanje koji ujedno može poslužiti i kao postolje za suncobran, ležaljka koja može da se sklopi u stolicu, itd..

Moderna Pergola

Pergola kao modrni element u dvorištu ne može biti pogrešan izbor. Ukoliko imate malo prostora ovo je idealno rešenje za pravljenje hladovine i prostora za odmor.

Ovakve pergole se neretko koriste i za venčanja, ali ukoliko lepo ukombinujete drvo konstrukcije i vinovu lozu, može biti pun pogodak! Ukoliko ispod nje ubacite neki nameštaj, npr. od paleta, imaćete utisak kao da sedite u dnevnoj sobi umesto u sopstvenom dvorištu.

Raznovrsnost biljaka

Upotreba biljaka različitih visina će učiniti vaš pejzaž atraktivnijim, a vama i vašoj porodici dati širok izbor biljaka, povrća i jestivog cveća..
Suncokret npr izgleda prelepo i ima jarke boje koje možete lepo iskombinovati sa nekim nižim biljkama. Uvek birajte biljke koje odgovaraju klimi vaše bašte. Pokušajte da imate kolekciju biljaka koje će vam dati cvetnu baštu tokom cele godine.

Umetnost

Dodajte vašem vrtu neku vrstu umetnosti. Vrtna umetnost može biti bilo koji ukras, kolekcija, fontana ili vaš ručni rad. Ti ukrasni predmeti će dati karakter vašem malom prostoru.

Bazen ili veštačko jezero

U zavosnosti od vaših želja i potreba, u vaše dvorište ili vrt možete dodati i bazen, veštačko jezero ili čak rečicu. Bazen ne mora da spada u luksuzna uređenja dvorišta koja samo gledate u časopisima. Gradnja je relativno laka ukoliko ne preterate sa dimenzijama. Veštačko jezero sa japanskim ribicama (Koi šaranima) je takođe odlična ideja. Ukombinujte jezero sa nekom manjom fontanom ili drvenim mostićima.Pogledajte kreativan blog Jelene Milošević gde možete pronaći razne kreativne ideje kao i kategoriju ”Putovanja” sa njenim putopisima. Uživam u Jeleninim tekstovima o preduzetništvu i online biznisu. Sve preporuke! 🙂

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.